Rosyjski import owoców spadł o połowę

Według portalu tks.ru powołującego się na najświeższe dane fereralnej słuzby celnej Rosji import towarów i surowców rolnych spadł o 47,9%.
 
Import owoców zmniejszył się o 47%, a warzyw o 40,6%. Tylko w styczniu – jak podał Federalny Urząd Statystyczny Rosji inflacja wyniosła 3,9%. Najbardziej podrożała żywność, a w tej kategorii – owoce i warzywa. W styczniu są droższe już o 22% niż w grudniu ubiegłego roku. Ale to nie rekordy wzrostów cen – w niektórych regionach pomidory, ogórki, a nawet kapusta podrożały w ciągu miesiąca o 40%, a nawet o połowę. Marchew, cebula, buraki (podstawowe warzywa „barszczowe”) – o 25%. Wśród artykułów żywnościowych z innych grup najbardziej, o ponad 19% podrożał cukier.
 
Przewidywania ministra Aleksieja Uljukajewa (Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego), że w całym 2015 roku inflacja wyniesie około 15% (ze szczytem w marcu-kwietniu na poziomie 15-17%) należy już chyba uznać za zbyt optymistyczne.
 
za: tks.ru, interfax.ru, bloomberg
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJest rozporządzenie o trzeciej transzy pomocy
Następny artykułW środę „marsz gwiaździsty” rolników na Warszawę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.