To jeszcze dość rzadki gość na naszych stołach, ale już nie jest owocem nieznanym. Hurma - persymona, bardziej znana jako kaki oferowana jest coraz częściej przez sieciowe sklepy.
W Unii Europejskiej znaczącym jej producentem jest Hiszpania. W regionie Xuquer (na południe od Walencji) tym roku oczekuje się zbiorów na poziomie prawie 90 tys. ton. To około 11% więcej, niż w roku ubiegłym. Największymi rynkami zbytu owoców hurmy są Niemcy, Wielka Brytania, Kanada i Francja.
Hurmę kaukaską (Diospyros lotus) oraz japońską (D. kaki) uprawia się również w Gruzji – jest tam popularnym gatuniem używanym do suszenia. Kraj ten po podpisaniu umowy stowarzyszeniowej z UE ma (prawie) swobodny dostęp do wspólnotowego rynku, można więc oczekiwać, że na nasze stoły będzie trafiać coraz więcej hurmy nie tylko hiszpańskiej, ale również tej z Kaukazu.
za: fructidor.com
pg