Włoski handel zagraniczny

W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Włosi wyeksportowali łącznie o niemal 7% więcej owoców i warzyw w ujęciu ilościowy, ale za to o 2,4% mniej w ujęciu wartościowym. Tym samym tegoroczny eksport zamknął się wolumenem 1,836 mln ton o wartości 1,939 mld euro.
Jak co roku najwięcej wysłano owoców świeżych –prawie 960,0 tys. ton oraz 646,5 tys. ton świeżych warzyw. Zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym mniejszy za to w okresie styczeń–czerwiec był import. Zaimportowano w sumie o 4,6% mniej owoców i warzyw – 1,766 mln ton za sumę o 6,2% mniejszą – za 1,540 mld euro. W imporcie dominowały świeże warzyw z wynikiem ponad 761,0 tys. ton oraz owoce tropikalne – ponad 474,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBezcłowy kontyngent dla gruzińskiego czosnku
Następny artykułPrzed nami noce i ranki z przymrozkami do minus 5 stopni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.