ISI Sementi została założona w 1981 przez Florindo Boni i jego partnerów. Od początku zajęto się w niej programem hodowlanym hybrydowych odmian pomidorów do przetwórstwa, dla rynku włoskiego, jak i na eksport. W następnych latach firma zajęła się dalszymi gatunkami warzyw - cebulą, sałatą, cykorią.
Obecnie programy te są zarządzane przez zespół 5 hodowców wspieranych przez kilku asystentów. W 2005 roku w ISI Sementi uruchomiono, najbardziej zaawansowane we włoskim sektorze prywatnym laboratorium biotechnologicze; zatrudnia ono 4 biotechnologów i przeprowadza około 100 tysięcy analiz molekularnych rocznie. Wykorzystanie biotechnologii okazało się bardzo przydatne do kontroli jakości handlowej partii materiału siewnego. Ponadto, stosowane są markery molekularne w celu dokładnego kontroli zdrowotności nasion.
fot. Marcin Bartczak
Na początku sierpnia grupa polskich producentów warzyw została zaproszona do zwiedzenia firmy.
Migawki z tej wizyty prezentujemy w naszej galerii.
pg
Gdyby było ich o połowę mniej, a miały dwa razy więcej smaku, to też byłoby nieźle. Niestety, plenność rzadko idzie w parze ze smakiem. No ale w uprawie przemysłowej za smak nikt nie płaci…