Według włoskich źródeł w okresie ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest spadek w spożyciu owoców i warzyw przez Włochów. Z roku na rok jest ono coraz mniejsze i tendencja ta jest raczej stabilna. W roku 2000 jedno włoskie gospodarstwo domowe kupowało i spożywało średnio 461 kg owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w roku 2013 było to 323 kg, co daje aż 138 kg spadek w przeciągu 13 lat.
Jako nadrzędny powód coraz mniejszego zainteresowania się owocami i warzywami, a zarazem ich spożycia podawane są przez włoskich konsumentów powody ekonomiczne – z uwagi na coraz trudniejsza sytuację finansową wiele gospodarstw domowych rezygnuje ze tzw. „zdrowego odżywiania” – spadły w ostatnich latach nie tylko zakupy owoców i warzyw, ale także oliwy z oliwek czy ryb. W przypadku spożywania owoców i warzyw coraz mniejszym powodzeniem z roku na rok cieszą się pomarańcze pomału zastępowane przez mandarynki, które spożywane są coraz chętniej. Mniej chętnie kupowane są banany, za to większym powodzeniem cieszą się arbuzy i melony, a tradycyjne truskawki zastępują wiśnie i czereśnie podobnie jak cykorię różnego rodzaju sałaty.
Źródło: FAMMU/FAPA