Jeszcze w roku 2013 około 25% łącznego importu owoców stanowiły te pochodzenia ukraińskiego – w bieżącym roku ich miejsce zajęły owoce importowane przede wszystkim z Turcji, Rumunii oraz Gruzji. W okresie od stycznia do końca czerwca bieżącego roku import z tych trzech wspomnianych państw podwoił się wobec analogicznego okresu przed rokiem. W minionym roku Ukraina dostarczyła na rosyjski rynek łącznie 168 ton truskawek, w bieżącym roku dostawy tych owoców będą równe zeru. Ta sama sytuacja dotyczy innych pozostałych owoców miękkich czy pestkowych.
Oprócz powyżej wspomnianych kierunków importu na rosyjski rynek od początku roku trafiają również owoce (przede wszystkim truskawki, czereśnie oraz morele) z Azerbejdżanu, Mołdawii czy państw Azji Centralnej – wolumen dostaw z tych kierunków wzrósł o 20% w porównaniu z rokiem poprzednim, jednak z uwagi na spore odległości znacznie podrożały koszty transportu – co bezpośrednio przekłada się na wzrost cen na rosyjskim rynku – średnio o 25-30%.
Źródło: FAMMU/FAPA