W minionym roku Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 711,9 tys. ton owoców – czyli o około 2,7% więcej wobec oku 2012. Łączna wartość wysłanych produktów to 657,5 mln USD, o 6,3% więcej wobec roku poprzedniego. Z roku na rok coraz bardziej na popularności brazylijskie owoce zyskują w krajach arabskich, a wolumen ich importu przez te państwa corocznie wzrasta.
W roku 2013 eksport wyniósł 13,8 tys. ton, to o 41% więcej wobec roku 2012, a wartość zamknęła się kwotą 11,9 mln USD – o 54% więcej niż rok wcześniej. Dla porównania wielkość eksportu z roku 2013 aż o 115% wzrosła wobec danych za rok 2011. Największym odbiorcą spośród państw arabskich były Zjednoczone Emiraty Arabskie z wynikiem 10,9 tys. ton.
Pozostałe ilości owoców dostarczono między innymi do Omanu, Arabii Saudyjskiej, Libii, Sudanu i Kataru. Najchętniej omawiane kraje sprowadzały cytryny – łącznie ponad 8,2 tys. ton oraz jabłka, melony, cytrusy a także winogrona, mango i arbuzy.
Poza omawianymi krajami zdecydowana większość świeżych brazylijskich owoców eksportowana jest corocznie do państw unijnych – około 80% łącznej wysyłki.
Źródło: FAMMU/FAPA