Czarne pomidory trafią we Włoszech do sprzedaży

Do sprzedaży we Włoszech wejdą wkrótce czarne pomidory. Jak zapewniają naukowcy, którzy je wyhodowali, są one bardzo bogate w przeciwutleniacze i dlatego należy je uznać za prawdziwe dobrodziejstwo dla zdrowia.

Czarne warzywo o zarejestrowanej w 2009 r. nazwie Sun Black, które już zdążyło wywołać zdziwienie i duże zainteresowanie, jest owocem pracy naukowców z ośrodków badawczych w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie.

Badacze zapewnili jednocześnie, że pomidor ten nie jest genetycznie modyfikowany, gdyż jego nasiona otrzymano w wyniku tradycyjnej metody krzyżówki. W opinii naukowców czarny pomidor należy zakwalifikować jako zdrową żywność. Po pięciu latach od rejestracji i licznych analizach opuszcza po raz pierwszy laboratoria naukowe i trafi do szerokiej sprzedaży.

Dostępne będą zarówno małe czarne pomidorki, jak i warzywa średniej wielkości. Nadają się do jedzenia na surowo, a także jako dodatek do makaronu i do sosów.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWyroki wobec b. prezesów ARR są prawomocne
Następny artykułWiśnia ‘Galena’

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.