Zespół naukowców z Nowej Zelandii zbadał kod według którego rośliny tworzą i blokują kolorowe pigmenty.
– Chcieliśmy zrozumieć, w jaki sposób rośliny kontrolują ilość tworzonego pigmentu oraz kiedy i gdzie mają go produkować go – mówi dr Nick Albert z Research & Food Research. Nowozelandzcy naukowcy prześledzili sieć aktywatorów transkrypcji i represorów genów regulujących pigmentację antocyjanową. -Staraliśmy się zrozumieć, w jaki sposób rośliny są w stanie kontrolować, ile pigmentu produkują i jaki poziom nasycenia barwą chcą osiągnąć. Odkryliśmy zarówno przyspieszacz tworzenia pigmentu jak i hamulec dla spowalniania jego tworzenia. W naszych eksperymentach zmienialiśmy ekspresję genów obecnych w petunii. Przez usunięcie represora zamiast normalnego zielonego koloru pędy i liście petunii uzyskiwały barwę fioletową. Natomiast gdy represor miał wysoki poziom, normalna fioletowa barwa kwiatów stawała się bardzo blada. W zależności od genów regulacyjnych represji, można uzyskać zupełnie inne kolory- , mówi dr Kathy Schwinn .
Wyniki tych badań są już pomocne dla hodowców nowych odmian owoców i warzyw szukających konwencjonalnymi metodami kreacji o podwyższonym poziomie zawartości korzystnych dla zdrowia człowieka barwników roślinnych.
Za: plantandfood.co nz
pg