Jak informuje FEPEX, hiszpański eksport świeżych owoców i warzyw w 2013 roku wzrósł o 11% w ujęciu wartościowym w 2012 roku, do kwoty 10,682 mln euro i o 7% w ujęciu ilościowym do 11,8 mln ton. Eksport warzyw wzrósł o 11% w ujęciu wartościowym i 10 % w ilościowym – i wyniósł odpowiednio 4,331 mln euro oraz 4,6 mln ton.
Przede wszystkim w eksporcie warzyw dominowały pomidory z wartością 988,0 mln euro (o 7 % więcej niż rok wcześniej ), papryka słodka z 718,0 mln euro (+18 %), sałata z 568 mln euro ( -3,5% ) oraz z 464 mln ogórek ton ( +8 %). Eksport owoców w 2013 roku to wartość 6,351mln euro (+11 %) i wielkość 7,1 mln ton (4,5 %), a przede wszystkim wzrost eksportu to wynik wzrostu sprzedaży owoców pestkowych i jagodowych. Eksport nektaryn wzrósł o 22% do wartości 429 mln euro i brzoskwiń o 14 % do 331 mln euro.
Walencja, Andaluzja i Murcia to trzy główne regiony eksportujące produkty ogrodnictwa w Hiszpanii . Eksport Walencji wyniósł 4,4 mln ton, o 6% więcej niż w 2012, Andaluzji to około 3,2 mln ton (+7 %) i w końcu Murcii – wyeksportowane 2,3 mln ton (+8% ).
Rynki Unii Europejskiej w minionym, 2013 r. stanowiły około 92 % całkowitego wywozu z Hiszpanii z importem na poziomie 10,9 mln ton, co stanowi wzrost o 7% w porównaniu do roku 2012. Natomiast poza rynek unijny – do państw trzecich Hiszpania skierowała dokładnie 912,0 tys. ton (+3 %) owoców i warzyw, z czego największe ilości trafiły do Norwegii i Rosji.
Źródło: FAMMU/FAPA