Rekordowy poziom produkcji soków owocowych I warzywnych (liczonych wraz z napojami bezalkoholowymi) rosyjskie przetwórstwo zanotowało w 2008 roku. Było to około 3,25 mld litrów. W następnych latach produkcja ta spadała wskutek kryzysu ekonomicznego) aż do końca 2011 roku, kiedy wyprodukowano ich 2,75 mld litrów.
Od początku następnego, 2012 roku notuje się ponowny wzrost produkcji tej kategorii produktów. W grudniu 2012 r. osiągnięto poziom 2,8 mld litrów. Jednocześnie na rynku producentów zaszły znaczące zmiany właścicielskie. Aktualnie największym producentem soków jest na rosyjskim firma Lebiediańskij z 25% udziałem w rynku. Następne w kolejności są: Wimm-Bill-Dann (20%), Multon (17%), Nidan Soki (9%), Pridonie (7%), Interagrosistemy (4%), Wołogodskaja Jagoda (2%).
Cztery pierwsze z wymienionych przedsiębiorstw – najwięksi producenci – są kontrolowani przez kapitał zagraniczny (Pepsi Cola i Coca Cola). Przed 3 laty mieli 75% rynku rosyjskich soków i napojów bezalkoholowych, zaś firmy będące własnością Rosjan miały w nim zaledwie 1%. Obecnie ich udział wzrósł do 13%, a „wielka czwórka” straciła 4%. Firmy określane w statystyce rosyjskiego związku producentów soków jako „inne” mają 16% udziału w rynku.
Najwięcej soków pochodzi z zakładów pracujących w centralnym(55%) i południowym okręgach federalnych.
Za: fruitnews.ru
pg