W 2012 roku łączne zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,768 mln ton wobec 3,532 mln ton rok wcześniej. Z wielkości tej około 133,0 tys. ton stanowiła produkcja warzyw spod osłon, a pozostałe 3,635 mln ton to warzywa gruntowe, które uprawiane były w kraju na łącznej powierzchni 114,6 tys. ha. Warzywa szklarniowe zajmują obszar 1,3 tys. hektarów.
W zbiorach warzyw gruntowych dominowały przed rokiem marchew – 592,7 tys. ton oraz cebula – 484,6 tys. ton, biała kapusta – 473,1 tys. ton, a także ogórki – 186,6 tys. ton, sałata lodowa – 183,5 tys. ton, kalafiory – 143,0 tys. ton i kapusta czerwona – 123,6 tys. ton. Z warzyw szklarniowych najwięcej zebrano pomidorów – 61,2 tys. ton oraz ogórków – ponad 50,7 tys. ton.
Z łącznej ilości zaimportowanych przed rokiem warzyw – 2,946 mln ton wobec 3,142,0 mln ton w roku 2011 najwięcej produktów dostarczyła Holandia – ponad 1,110 mln ton oraz kolejno Hiszpania – 860,3 tys. ton, Włochy – niecałe 290,0 tys. ton oraz Francja – 142,3 tys. ton i Belgia – 127,6 tys. ton. W imporcie dominowały przede wszystkim pomidory – ponad 691,5 tys. ton oraz ogórki – 456,1 tys. ton, a następnie słodka papryka – 334,4 tys. ton, marchew – 238,7 tys. ton oraz cebula – 215,3 tys. ton i wszelkiego rodzaju sałaty – 157,6 tys. ton. Z Holandii Niemcy zaimportowali najwięcej pomidorów – ponad połowa łącznych dostaw – 357,0 tys. ton oraz ogórków – 225,0 tys. ton.
Eksport warzyw z Niemiec –w 2012 roku osiągnął 435,8 tys. ton wobec 443,7 tys. ton w roku 2011. Najczęściej warzywa z Niemiec wysłane były do Holandii – ponad 86,0 tys. ton, Włoch – niecałe 61,0 tys. ton, Austrii – 47,0 tys. ton i Francji – 43,0 tys. ton. W wysyłce przeważała cebula- niecałe 140,0 tys. ton oraz biała i czerwona kapusta – ponad 833,0 ton.
Za: FAMMU/FAPA