Mniejsza produkcja warzyw gruntowych w 2013 roku przełożyć się może na spadek produkcji przetworów warzywnych w kraju - ocenia Bank BGŻ.
Zgodnie z danymi GUS, w sierpniu zakłady przetwórcze wyprodukowały 50,6 tys. ton mrożonych warzyw, czyli o 6,1 proc. mniej niż w tym samym okresie w roku poprzednim. W podobnej relacji (o 6,5 proc.) zmniejszyła się również produkcja marynat warzywnych, która osiągnęła 10,8 tys. t.
Mniejsza produkcja warzyw do przetwórstwa wpływa na kształtowanie się cen na wyższym, w stosunku do 2012 roku, poziomie. W przypadku warzyw, które według szacunków wrześniowych GUS zanotowały największy spadek zbiorów tj. kalafiorów (-10,6 proc.) i kapusty białej (-8,4 proc.) ceny w 2013 roku wzrosły odpowiednio o 13 i 69 proc. Jeszcze większą skalą wzrostu charakteryzowały się ceny cebuli czy też ogórków gruntowych, które wg danych IERiGŻ-PIB średnio we wrześniu wzrosły odpowiednio 81 i 39 proc. w relacji do analogicznego okresu przed rokiem.
za: portralspozywczy.pl
pg