Na ekologicznej mapie Polski, a dokładnie w Łodzi, pojawiło się nowe miejsce, w którym znaleźć można wszystko co zdrowe i ekologiczne. Od 6 lipca w każdą sobotę w centrum miasta, na terenie strefy OFF Piotrkowska, organizowany jest Eko Targ z ekologiczną żywnością, ale nie tylko.
Lista łódzkich wystawców, jak i ich kulinarne specjalizacje prezentują się imponująco. Wśród nich znajdziemy tradycyjne wędliny m.in. od firmy Wasąg lub Czapnik, a także świeże i wędzone ryby prosto z Delikatesów Rybnych lub produkcji przemiłej Pani Jadzi. Prawdziwy chleb na zakwasie oferują m.in. Wypiekarnia czy naZakwasie.pl. Dużą część Eko Targu zajmują oczywiście owoce i warzywa, które z certyfikatem jakości dostarcza m.in. Kurier Warzywny i Gospodarstwo Ekologiczne „Mrowisko”. Jak na targ ekologiczny przystało, nie brakuje także świeżych i suszonych ziół z Galerii Smakosza, niepasteryzowanego mleka z Mleko Jersey oraz wiejskich jaj m.in. z Ekofarm. Wszyscy miłośnicy zdrowego gotowania znajdą na Eko Targu duży wybór kasz i mąk m.in. ze Sklepu Green Family oraz Barwy Zdrowia. Ekologiczny miód serwuje Gospodarstwo Pasieczne Pszczółka.
Eko Targ to nie tylko ekologiczny bazar, z którego wrócić możemy z mnóstwem przepysznych, zdrowych produktów, to także miejsce, gdzie miło spędzimy czas. Spróbować możemy cieszących się ogromną popularnością babeczek i muffinek od Pani Cupcake lub Babkarni, słodkich wypieków od Słodko czy domowych ciast prosto z kuchni Pani Jadwigi. Pyszną kawę zapewnia mobilna kawiarnia Pan Rowerski, a świeże soki podają Vero i Soki Regionalne. Wielbiciele eko mody znajdą tu także coś dla siebie, czyli m.in. ekologiczną, recyclingową biżuterię.
Eko Targ organizowany jest na świeżym powietrzu od lipca do października. W okresie jesienno-zimowym przeniesiony zostanie do Galerii OFF, która mieści się w pofabrycznych zabudowaniach strefy OFF Piotrkowska w Łodzi.
Za: ekologiczni.pl
pg