Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” zaprezentowało w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego trzy produkty lokalne z obszaru Śliwkowego Szlaku ubiegające się o wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Rada pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka oceniła i pozytywnie zaopiniowała wszystkie wnioski Stowarzyszenia, które dotyczyły: kukiełki uszewskiej (podłużne pieczywo, z charakterystycznym splotem dwóch wałków ciasta na górze, produkowane w piekarni państwa Gałęziowskich w Uszwi), imbirówki iwkowskiej (napój alkoholowy produkowany na bazie czystego, 40% alkoholu, z dodatkiem cukru, soku z cytryny i suszonego imbiru, podawany na ciepło i spożywany bezpośrednio po przygotowaniu) oraz susorek iwkowskich (mieszanka owoców: jabłka, gruszki, śliwki, suszonych i podwędzanych w tradycyjnej suszarni opalanej drewnem liściastym). Kolejnym etapem procedury jest przekazanie wniosków do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz decyzja o wpisie produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.
Za: nasliwkowymszlaku.pl
pg