Zgłoszone na listę produktów regionalnych

Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” zaprezentowało w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego trzy produkty lokalne z obszaru Śliwkowego Szlaku ubiegające się o wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. 
 
Rada pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka oceniła i pozytywnie zaopiniowała wszystkie wnioski Stowarzyszenia, które dotyczyły: kukiełki uszewskiej (podłużne pieczywo, z charakterystycznym splotem dwóch wałków ciasta na górze, produkowane w piekarni państwa Gałęziowskich w Uszwi), imbirówki iwkowskiej (napój alkoholowy produkowany na bazie czystego, 40% alkoholu, z dodatkiem cukru, soku z cytryny i suszonego imbiru, podawany na ciepło i spożywany bezpośrednio po przygotowaniu) oraz susorek iwkowskich (mieszanka owoców: jabłka, gruszki, śliwki, suszonych i podwędzanych w tradycyjnej suszarni opalanej drewnem liściastym). Kolejnym etapem procedury jest przekazanie wniosków do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz decyzja o wpisie produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.
 
Za: nasliwkowymszlaku.pl
pg 
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW ponad 100 tys. gospodarstw straty z powodu opadów
Następny artykułProszą o pomoc: „tutaj ludzie żyją tylko z rolnictwa”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.