Komunikat MRiRW dla eksporterów owoców i warzyw do FR

W zakresie bezpieczeństwa żywności artykułów rolno – spożywczych pochodzenia roślinnego eksportowanych do Federacji Rosyjskiej obowiązuje Polskę, tak jak i inne Państwa Członkowskie UE, Memorandum z dnia 26 marca 2008 r. dotyczące bezpieczeństwa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi i wywożonych ze Wspólnoty Europejskiej (WE) do Federacji Rosyjskiej, w odniesieniu do pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów.

Kwestie, które zostały uregulowane na mocy tego Memorandum dotyczą m.in. wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) pestycydów, azotanów i azotynów w eksportowanych produktach pochodzenia roślinnego.
 
Na rynek rosyjski mogą być jedynie wprowadzane produkty roślinne przeznaczone do spożycia przez ludzi, które nie zawierają przekroczeń NDP pestycydów ustanowionych w prawodawstwie rosyjskim. W przypadku braku rosyjskich NDP mają zastosowanie w pierwszej kolejności normy Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimetarius), a w dalszej kolejności normy kraju pochodzenia (w tym przypadku normy europejskie ustanowione w rozporządzeniu Komisji Europejskiej 396/2005).

Analiza wyników badań na pozostałości środków ochrony roślin oraz azotanów i azotynów, przeprowadzona przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w roku 2012 wskazuje, że odnotowano spadek przekroczeń NDP w stosunku do lat poprzednich. Niemniej jednak z analizowanych danych wynika, że istnieje pula związków, których przekroczenia nadal stanowią problem dla polskich eksporterów.

Poniższa lista przedstawia najczęściej wykrywane pozostałości substancji czynnych i azotanów w produkcji roślinnej, które przekraczają normy rosyjskie:

 
Mając na uwadze powyższe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina producentom rolnym o konieczności każdorazowego zapoznania się z treścią etykiety środków ochrony roślin w celu m.in. potwierdzenia czy dany środek jest dopuszczony w uprawie, na którą ma być stosowany, a także weryfikacji środków ochrony roślin oraz nawozów pod kątem ich ewentualnych pozostałości w artykułach rolno – spożywczych przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProjekt ws. inspekcji bezpieczeństwa żywności
Następny artykułARiMR ostrzega – spóźnialscy dostaną mniej pieniędzy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.