Zgodnie z danymi Eurostatu eksport zagęszczonego soku jabłkowego (HS6 200979) z Chin do UE-27 w 2012 roku wyniósł 38,3 tys. t, co oznaczało że był o 66 proc. niższy niż w roku poprzednim.
Było to również aż o 85 proc. mniej w stosunku do 2007 roku, kiedy kraje Unii Europejskiej sprowadziły 258 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego z Państwa Środka – informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej. Udział Chin w łącznym imporcie koncentratu do Unii (zarówno z zewnątrz jak i wewnątrzunijnym) spadł w latach 2011-2012 o blisko 10 pp. do nieco ponad 5 proc. Działo się to mimo wzrostu produkcji w tym kraju, która w 2012 roku wyniosła około 750 tys. ton wobec 630 tys. t w roku poprzednim (Foodnews).
Za portalspozywczy.pl
pg