Włosi odchodzą od kuchni śródziemnomorskiej

Jak informują włoskie źródła, w roku 2012 średnio jedno włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych wobec 379 kg w roku 2008. Tym samym w okresie ostatnich czterech lat odnotowano spory, bo aż 48 kg spadek spożycia owoców i warzyw przypadający na włoską rodzinę.
Ponadto, jak pokazują najnowsze badania w minionym, 2012 roku, jedynie 18,4% całej włoskiej populacji spożywało przynajmniej cztery lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie. Zdaniem analityków, tak zdecydowany spadek konsumpcji produktów ogrodnictwa to ewidentny efekt kryzysu finansowego, z którym borykają się Włosi. Trudności finansowe coraz częściej występujące wśród włoskich konsumentów zmuszają ich do zmiany nawyków żywieniowych, w tym przede wszystkim w znanej na całym świecie słynnej diecie śródziemnomorskiej. Lekarze podobno już zauważają tę zmianę w sposobie żywienia, dokumentując to zwiększoną zachorowalnością na grypę – w roku 2012 odnotowano 15% wzrost przypadków zachorowań.
Za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZima nie wywinduje cen?
Następny artykułNa świecie wzrośnie zużycie nawozów mineralnych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.