Długa zima nie powinna spowodować znaczącej podwyżki cen żywności. Eksperci przewidują jednak, że zyski producentów i przetwórców mogą być mniejsze.
Prof. Andrzej Kowalski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej mówi, że rolnicy już ponieśli dodatkowe koszty chociażby ogrzewając silosy, magazyny i budynki inwentarskie. Do tego skrócił się okres wegetacji roślin co powoduje teraz spiętrzenie prac polowych. O tej porze rolnicy na południu Polski często zapominali już o wiosennych pracach. Minister rolnictwa Stanisław Kalemba uspokaja jednak, że przedłużająca się zima nie jest dla rolników problemem, z którym by sobie nie poradzili. Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner ocenia, że wzrosną ceny surowców. Wzrost cen najsilniej odczują przetwórcy, a jeśli maj będzie bardzo suchy i gorący, problem z surowcami może się jeszcze pogłębić.
Za: Dziennik Gazeta Prawna
pg