Spadek cen koncentratu jabłkowego

Zgodnie z danymi Foodnews, cena zagęszczonego soku jabłkowego z Polski na rynku europejskim (Rotterdam) w pierwszej dekadzie lutego br. kształtowała się na poziomie 1,15-1,20 euro/t (o kwasowości 2,5%) i była najniższa od sierpnia 2010 roku - informują analitycy BGŻ.Obniżyła się również cena koncentratu jabłkowego z Chin. 
 
Foodnews wskazuje że na początku lutego wynosiły one 1,35 USD/kg (ekwiwalent 1,00 euro/kg) co również było najniższym poziomem od września 2010 roku. Wielu ekspertów spodziewa się dalszych spadków cen koncentratu zarówno polskiego jak też z Chin.
Zgodnie z szacunkami IERiGŻ-PIB jego produkcja w Polsce w sezonie 2012/2013 mogła wynieść 265 tys. t, co oznacza wzrost o blisko 18% w stosunku do sezonu poprzedniego (najwyższy poziom od sezonu 2008/2009). Produkcja w Chinach oszacowana została natomiast na 660 tys. t, czyli o 5% więcej niż przed rokiem (AgroTydzień nr 259/2012). 
Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IERiGŻ-PIB przeciętna cena netto skupu jabłek przemysłowych w pierwszych dwóch tygodniach lutego br. i styczniu br. wyniosła 0,35 zł/kg, podczas gdy średnio w grudniu i listopadzie 2012 r. było to odpowiednio 0,36 i 0,43 zł/kg. W styczniu 2012 roku zakłady przetwórcze skupowały jabłka przemysłowe średnio w cenach o 0,66 zł/kg, czyli o blisko 89% wyższych niż obecnie.
 
Za: Bank Gospodarki Żywnościowej
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWiększy eksport, ale bilans ujemny
Następny artykuł1,4 mln zł na poprawę jakości życia na mazurskiej wsi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.