Przetwórcy będą organizowali produkcję sadowniczą?

Zdaniem Juliana Pawlaka – prezesa Krajowej Unii Producentów Soków – przetwórcy muszą zająć się organizowaniem produkcji owoców dla przemysłu. Rosną bowiem moce przerobowe zakładów przetwórczych, a maleje ilość surowca.
Kwestia cen jest najczęstszym powodem nieporozumień pomiędzy zainteresowanymi stronami. Łatwiej też kontraktować warzywa niż owoce z upraw wieloletnich. Na naszym rozdrobnionym rynku produkcji ogrodniczej musi też funkcjonować instytucja pośrednika, który jednak zabiera największą część marży. Grupy producenckie nie zastąpią w pełni pośredników, gdyż z reguły są nastawione na produkcję owoców deserowych.
 
Za: portalspozywczy.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCo piąte warzywo ekologiczne – ze świętokrzyskiego
Następny artykułZagospodarowano 90 proc. środków z PROW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.