O szansach i zagrożeniach dla rodzimych trunków typu cydry i perry rozmawiano na konferencji prasowej „Czy jest szansa na polski cydr?”, która odbyła się 28 stycznia 2013 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. Organizatorem konferencji był Związek Sadowników PR i Polska Rada Winiarstwa. Istotnym kontekstem dla tych rozważań są najnowsze, korzystne rozwiązania prawne.
Te, które obecnie w Polsce powinny sprzyjać produkcji cydrów na skalę przemysłową to między innymi:
•obowiązująca ustawa winiarska z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina – umożliwia ona sadownikom i właścicielom gospodarstw rolnych wyrób i rozlew z przeznaczeniem do obrotu 10 000 l cydru lub perry rocznie, oraz 5 000 l wina owocowego markowego oraz pozwala przeznaczyć na cydr lub perry limit niewykorzystany na produkcję wina owocowego markowego;
•najnowszy zapis w ustawie okołobudżetowej (ustawa z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej), przypisujący niskoalkoholowym napojom fermentowanym typu cydr i perry o zawartości alkoholu nie przekraczającej 5% objętości odrębną stawkę akcyzową wynoszącą 97 zł/hl.
– Zakładając, że produkcja cydru w Polsce może stanowić 2% rynku piwa, udałoby się zagospodarować 100 tys. ton jabłek – powiedział Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników PR. – Producenci owoców mieli utrudnioną możliwość wytwarzania cydru we własnym zakresie, ale w ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich zostały dokonane istotne zmiany upraszczające ten proces (np. mali wytwórcy są zwolnieni z obowiązku posiadania np. planu zakładu obejmującego pomieszczenia produkcyjne z zaznaczeniem dróg przemieszczania surowców produktów gotowych) – dodał Kazimierz Żmuda, Z-ca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych.
Korzyści z uruchomienia produkcji cydrów w Polce:
- może stać się punktem zwrotnym dla branży winiarstwa owocowego,
- może być szansą do zagospodarowania mocy produkcyjnych,
- to droga do zagospodarowania ok. 100 000 t nadprodukcji jabłek i dodatkowy zysk dla sadowników,
- może stać się istotnym źródłem wpływów z akcyzy dla budżetu państwa,
- to odpowiedź na potrzeby konsumentów: innowacyjnego, smacznego i niskoalkoholowego napoju,
- zmiana struktury spożycia napojów alkoholowych na korzyść niskoalkoholowych.
KR