Trwają Targi Smaki Regionów

- Możemy być dumni, ze mamy tak bogatą listę produktów regionalnych, to nasze prawdziwe dziedzictwo – powiedział minister Stanisław Kalemba otwierając w niedzielę w Poznaniu Targi Smaki Regionów.

Połączenie produktów najlepszej jakości z oryginalnymi, regionalnymi recepturami przyczynia się do wyrobu chleba, wędlin, serów i słodyczy, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i wprowadzają w dobry nastrój. Nic tak nie smakuje jak regionalne specjały, takie, jakie gościły dawniej na polskich stołach. Rarytasy te można smakować na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, gdzie odbywają się Targi Smaki Regionów. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa skupiające w swoich stoiskach producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej.

Minister Kalemba podkreślił, że: targi organizowane, wspólnie przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspierają rozwój produkcji tradycyjnych polskich produktów, promują naturalną, rodzimą, tradycyjną żywność, a także stwarzają warunki do nawiązywania ciekawych kontaktów handlowych.

Wystawcy wydobywają tradycyjne, naturalne produkty z najdalszych miejsc i zapominanych zakątków Polski, aby je chronić, a następnie prezentować nasze dziedzictwo kulinarne konsumentom w kraju i zagranicą. Znaleźć tu można wszystko co rodzinne i osadzone w sztuce kulinarnej dawnej Rzeczpospolitej – dodał minister.

To niezwykle sympatyczna i smaczna impreza – zapewniał prezes Zarządu MTP Andrzej Byrt i dodał, że: podstawowe smaki dziedzictwa, to smaki naszej ziemi, które biorą się z otaczającej nas natury.

Prezes Andrzej Byrt w towarzystwie ministra Stanisława Kalemby i sekretarza w Kancelarii Prezydenta Dariusza Młotkiewicza wręczył Złote Medale Targów Smaki Regionów. Otrzymało je 10. produktów wybranych spośród wielu zgłoszonych do konkursu.

Na specjalnym, zorganizowanym przez MRiRW stoisku prezentują się firmy oferujące produkty z oznaczeniem unijnym, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ważnym wydarzeniem targowym było ogłoszenie przez ministra Kalembę wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych 1000. produktu. Jest nim pstrąg kłodzki. Z tej okazji okolicznościową statuetkę otrzymał z rąk ministra wicemarszałek województwa dolnośląskiego oraz producent pstrąga.

Krajową Listę Produktów Tradycyjnych utworzono na mocy ustawy w 2004 r.. Jednym z głównych jej celów jest promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami.

Targom Smaki Regionów towarzyszy wiele imprez i seminariów. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Kancelarią Prezydenta zorganizowało debatę publiczną „Czy produkt lokalny musi być niszowy?”. Debatę poprzedzało seminarium „Wymagania przy wprowadzaniu na rynek żywności lokalnej”. Podczas obu tych wydarzeń dyskutowano o bezpieczeństwie produkcji i dystrybucji małych ilości żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zasadach znakowania tych produktów, o sposobach wprowadzania ich na rynek i zapewnieniu bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym. Minister Kalemba poinformował, że w resorcie prowadzone są dalsze prace nad utworzeniem jednej, silnej jednostki zajmującej się bezpieczeństwem żywności od pola do stołu, która powinna połączyć działania wszystkich inspekcji zajmujących się tą problematyką.

Dla rolnika ważne jest to, aby sprzedawał swój produkt jak najbliżej gospodarstwa. Chodzi o różne formy sprzedaży bezpośredniej, tak by skrócić łańcuch żywnościowy do konsumenta i wyeliminować zbędnych pośredników. To sprzyja poprawie dochodowości gospodarstw oraz zapewnieniu świeżej smacznej żywności konsumentom – podkreślił minister.

Tradycyjnie podczas targów zostały rozdane „Kulinarne Perły” – prestiżowe nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku odbyła się XII edycja tego konkursu. Zostało przyznanych 46 pereł produktom i potrawom wybranym, spośród wyrobów nominowanych w regionach. Sześciu osobom, najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych wręczono honorowe nagrody „Klucze do Polskiej Spiżarni”.

3 targowe stoiska, które zaprezentowały „Najciekawszą Promocję Regionu na Targach Smaki Regionów” otrzymały, z rąk wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Zofii Szalczyk, puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konkursie tym oceniana była oryginalność aranżacji stoiska, bogactwo prezentowanych wyrobów, a także międzynarodowość i pomysłowość form przekazu.

Targi Smaki Regionów to wyjątkowe wydarzenie, skierowane nie tylko do producentów, ale także do handlowców, restauratorów i smakoszy regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Ekspozycje urozmaicają występy zespołów ludowych, pokazy sztuki regionalnej, tradycyjnego rzemiosła, rękodzieła oraz prezentacja ofert gospodarstw agroturystycznych.

Targi trwają do wtorku 9 października.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMechaniczny zbiór warzyw korzeniowych
Następny artykułO gruszkach w Boguchwale

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.