Do tradycji Charsznickich Dni Kapusty (w tym roku odbył się on 9 września) należy koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej. W tym roku zostali nią producenci tego warzywa Beata Kłucińska i Marcin Garus.
Beata Kłucińska z Ciszowic gospodaruje na 10 ha ziemi, a kapustę uprawia na 5 ha. Towar przeznacza na eksport. Wraz z mężem prowadzi międzynarodową firmę handlową specjalizującą się głównie w warzywach kapustnych.
Marcin Garus jest rolnikiem i przedsiębiorcą z Miechowa-Charsznicy. Gospodaruje wraz z żoną na 12 ha, uprawia ponad 4 ha kapusty różnych odmian. Część przeznacza do kwaszenia, a nadwyżki sprzedaje na świeży rynek do hurtowni, sklepów i stołówek. Prowadzi także sklep z artykułami do produkcji rolnej i ogrodniczej w Charsznicy.
JKB