Straty białoruskich warzyw

Około 800 tysięcy ton (40%) z warzyw uprawianych na Białorusi jest tracone podczas składowania i przetwarzania. Wiceminister Rolnictwa i Żywności Wasilij Pawlowskij 21 sierpnia na międzynarodowej konferencji naukowej w Mińsku (Białoruś).
Według niego, przechowywanie i przetwarzanie produktów rolnych na Białorusi musi ulec poprawie. Obecne braki w tych sektorach rolnictwa są bardzo kosztowne.Wiceminister 
zwrócił uwagę, że Białoruś ma rozbudowany program do produkcji pestycydów i herbicydów. Są w nią zaangażowane cztery firmy. Obecnie ich produkcja pokrywa 60% zapotrzebowania, a za 2 lata będzie obejmować 80% potrzeb.
 
 
Za: ИА „Казах-Зерно”
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosną ceny zagęszczonego soku jabłkowego
Następny artykułChińczyk kupił prestiżową winnicę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.