O warzywach kapustnych w Charsznicy

4 marca do Charsznicy koło Miechowa na zaproszenie firm Syngenta, Yara Poland oraz Kohidrex przybyło wielu producentów warzyw.
O nowych odmianach kapusty białej do kwaszenia i przechowywania mówił Zygmunt Siekacz z firmy Syngenta. Factor F1 to odmiana o zbitych i zdrowych główkach, dorastających do około 2,5-3 kg po 110 dniach wegetacji, a po 160 dniach nawet do 6 kg. Jest polecana do wczesnego kwaszenia. Z kreacji średnio wczesnych firma poleca Flexton F1 o dużych, dorastających do 7 kg, główkach. Z kolei Zenon F1 i Socrates F1 to nowe odmiany przeznaczone do przechowywania, charakteryzujące się wysokim plonem i odpornością na choroby.

O możliwościach wykorzystania fungicydu Amistar Opti 480 SC przypominał Roman Parzych z firmy Syngenta Polska, a Wojciech Wojcieszek (Yara Poland) mówił o znaczeniu fosforu i wapnia w uprawie warzyw kapustnych. 
Wkrótce więcej informacji na łamach naszych czasopism – „Hasło Ogrodnicze” i „Warzywa”. 
AW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCOBORU zarejestrowało nowe odmiany
Następny artykułO wiśniach w Pawłowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.