W Polsce warzywo to oferowano po 1,50-2,50 zł/kg.
Ceny hurtowe niemieckiej cebuli (w kalibrażu 35-50 mm) na rodzimym rynku sięgały 0,32-0,44 euro/kg (1,33-1,83 zł/kg). Natomiast dużo droższa, bo po 1,30-1,50 euro/kg (5,41-6,24), była niemiecka cebula „bio” (w kalibrażu powyżej 40 mm). Polską cebulę na krajowych rynkach hurtowych oferowano po 0,70-1,50 zł/kg. Niemiecka kapusta głowiasta biała na rynkach hurtowych w Niemczech była oferowana po 0,22-0,50 euro/kg (0,91-2,08 zł/kg), a w Polsce sprzedawano ją po 0,16-0,25 zł/kg. Niemiecka marchew w Niemczech była oferowana po 0,35-0,78 euro/kg(1,46-3,24 zł/kg), natomiast w Polsce oferowano marchew krajowych producentów – po 0,70-1,20 zł/kg.
Polskie pieczarki w Niemczech były sprzedawane po 2,00-2,80 euro/kg (8,32-11,64 zł/kg), nieco droższe – po 2,00-3,00 euro/kg (8,32-12,47 zł/kg) były pieczarki niemieckiej produkcji. Na polskich rynkach hurtowych grzyby te sprzedawano po 4,50-7,00 zł/kg. Natomiast boczniaki z polskich oraz niemieckich gospodarstw sprzedawano w Niemczech po 3,00-5,50 euro/kg (12,47-22,87 zł/kg). W Polsce za produkt ten płacono 11,50-13,30 zł/kg.
Pod koniec drugiej dekady sierpnia na niemieckich rynkach hurtowych po 1,50-3,60 euro/kg (6,24-14,97 zł/kg) sprzedawane były niemieckie truskawki w kalibrażu powyżej 25 mm – a za owoce mniejsze (22-25 mm) trzeba było zapłacić 0,80-1,00 euro/kg (3,33-4,16 zł/kg). Droższe, bo po 2,20-4,00 euro/kg (9,15-16,63 zł/kg), były truskawki belgijskie w kalibrażu powyżej 25 mm. Na polskich rynkach hurtowych truskawki krajowe sprzedawane były po 4,90-7,60 zł/kg. Na berlińskim i hamburskim rynku hurtowym polskie maliny (w opakowaniach 250-g) oferowano po 4,00-8,00 euro/kg (16,63-33,27zł/kg).
Tomasz Smoleński
ZEO-IERiGŻ-PIB Warszawa