Wyjątkiem od tej reguły były ceny kalafiorów, ogórków i pomidorów spod osłon oraz ogorków do kwaszenia, które wzrosły. Kalafior najbardziej podrożał w Warszawie – z 1,20-1,50 zł/szt. do 2,00-3,00 zł/szt. i w Łodzi z 1,00-1,80 zł/szt. do 1,80- 2,30 zł/szt. Wskutek silnego spadku podaży, najbardziej spośród warzyw podrożały ogórki do kwaszenia – w Poznaniu z 1,40-1,60 zł/kg do 2,60-3,40 zł/kg, w Warszawie z 1,40- 1,80 zł/kg do 2,50-3,50 zł/kg w Łodzi z 0,80-1,60 zł/kg do 2,20-2,60 zł/kg i we Wrocławiu z 1,00-1,30 zł/kg do
1,50-3,00 zł/kg.
Natomiast znaczny spadek cen dotyczył: brokułów, fasoli szparagowej, pomidorów z upraw polowych i selerów. W analizowanym okresie na wszystkich rynkach spośród owoców jagodowych najbardziej potaniały maliny – w Poznaniu z 16,00-18,00 zł/kg do 8,00-10,00 zł/kg, w Warszawie z 12,00 -14,00 zł/kg do 5,00-7,00 zł/kg, w Łodzi z 12,00 do 6,00-8,00 zł/kg i we Wrocławiu z 10,00-16,00 zł/kg do 9,00-10,00 zł/kg. Wskutek ograniczenia podaży, najwyższy wzrost cen odnotowano w przypadku borówki wysokiej – w Łodzi z 18,00-20,00 zł/kg do 28,00-36,00 zł/kg, w Poznaniu z 17,00-20,00 zł/kg do 30,00-32,00 zł/kg, we Wrocławiu z 18,00-20,00 zł/kg do 30,00-32,00 zł/kg i w Warszawie z 20,00 do 28,00-32,00 zł/kg.
dr inż. Wiesław Siutaj
WGRO SA w Poznaniu