Według obliczeń coraz bardziej rozpoznawalnego w Polsce ukraińskiego analityka branzy rolniczej Andrija Yarmaka (w lutym był jednym z prelegentów na warszawskiej konferencji MTAS FruitPRO) eksport świeżych owoców przyniósł Ukrainie w roku 2017 238 mln USD. Do tej kwoty nalezy dodać 176 mln USD za produkty przetworzone. Najwięcej zarobiono na eksporcie włoskich orzechów - 101 mln USD.
Stanowiły one 24% eksportu, o jeden punkt wyprzedzając wszystkie sumarycznie policzone świeże owoce. W produktach przetworzonych liderami były koncentraty pomidorowy i jabłkowy oraz soki owocowe i warzywne – łącznie dały one 31% dochodu w tej kategorii produktów.
Łącznie wszystkie kategorie towarów ogrodniczych pozwoliły zarobić 607 mln USD. Chociaż branża jest daleko poza czołową dziesiątką najlepiej sprzedawanych ukraińskich towarów rolnych, to jej udział w eksporcie (obecnie 2,5%) rośnie najszybciej ze wszystkich gałęzi rolnictwa.
pg