– OZPW, założony jesienią ub.r. jest organizacją, która reprezentując interesy producentów warzyw silnie oddziałuje na rynek związany z produkcją warzyw – otwierając konferencję podkreślił Hubert Baranik.
Organizacja ta, w której zrzeszonych jest już kilkuset rolników, siły w realizacji działań upatruje w konsolidacji branży. Stowarzyszenie realizuje działania związane z wprowadzeniem cen minimalnych, dotrzymywaniem przez skupujących warzywa 14-dniowych terminów płatności, walczy z nieuczciwymi praktykami przepakowywania warzyw sprowadzanych z zagranicy i sprzedaży ich na rynku jako produktu polskiego, wspiera szacowanie szkód łowieckich w rolnictwie oraz na skalę lokalną − lobbuje utworzenie giełdy rolnej na wschód od Krakowa. W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele lokalnych władz. Przemawiając wyrazili oni uznanie dla działalności OZPW.
Od lewej: Artur Stępa, wiceprezes i skarbnik OZPW; Łukasz Atłas, rzecznik prasowy OZPW; Adam Wilkosz, wiceprezes OZPW; Zbigniew Cichoń, senator RP; Zbigniew Gwóźdź, członek zarządu OZPW; Marcin Mierzwa, odpowiedzialny za sprawy związane z organizacją i logistyką w OZPW; Hubert Baranik, właściciel hurtowni rolno-ogrodniczej Agro-Bet; Zbigniew Orzechowski, prezes OZPW
Partnerami wydarzenia były firmy związane z branżą rolno-ogrodniczą (Agraplant, Biogen, Basf, Chemirol, Ek-Rol, Innvigo, Polcalc, Procam). W trakcie spotkania miały miejsce prelekcje przedstawicieli wybranych firm.
Maciej Wita, reprezentujący firmę BASF zwrócił uwagę na najgroźniejsze patogeny i uciążliwe chwasty w uprawie warzyw kapustnych oraz korzeniowych podając zalecenia dotyczące zwalczania tych organizmów
Roman Sałdan, doradca handlowy w firmie Polcalc omówił znaczenie wapnia w agrosystemach oraz zaprezentował właściwości nawozu wapniowego Polcalc III Generacji
Łukasz Basiak z firmy Agraplant zwrócił uwagę na problemy związane m. in. z niską zawartością próchnicy w glebie oraz zaproponował możliwości zwiększenia żyzności gleby przy użyciu produktów bazujących na kwasach humusowych (np. HumiAgra), w mieszaninie z ekstraktem z alg (AlgoHum), w mieszaninie z aminokwasami (AmiAgra) oraz na pożytecznych mikroorganizmach (np. BacterPlant)
Tomasz Chochorowski z firmy Innvigo przedstawił szeroki wachlarz produktów firmy, które znajdują zastosowanie produkcji warzyw, zbóż i rzepaku
Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak