31 sierpnia w miejscowości Cienciska koło Strzelina na polu Państwa Janowskich firma BASF wraz z partnerami: ADOB, Agrarada, Flortom oraz Monsanto zorganizował Cebulowe Warsztaty Polowe w ramach Agro Akademii.
W trakcie spotkania przekazano wiele ciekawych informacji z zakresu agrotechniki. Radosław Grabowski poruszył tematykę doboru odmian do uprawy. Zwracał uwagę na szeroką ofertę cebul firmy Monsanto, zarówno tych w typie Rijnsburger jak i hiszpańskim. Akcentował fakt, że uznana na rynku odmiana Sv4774 NW F1 (typ hiszpański) nie wytworzyła w bieżącym zimnym początkowo sezonie pędów kwiatostanowych, a niektóre odmiany „wybiły” znacznie w kwiat.
Radosław Grabowski
Włodzimierz Prus z firmy ADOB mówił o żywieniu roślin cebuli. Podkreślał, że w intensywnej uprawie cebuli, gdzie celem jest bardzo wysoki plon dobrej jakości, niezbędne jest optymalne zaopatrzenie roślin w mikroskładniki. Specjalista firmy nawozowej akcentował rolę miedzi w wykształcaniu i wybarwianiu łusek zewnętrznych. Warto pamiętać, że pierwiastek ten można dostarczyć roślinom dolistnie wykorzystując do tego celu nawóz ADOB Cu IDHA.
Włodzimierz Prus
Maciej Wita z firmy BASF kompleksowo przedstawił możliwości stosowania środków ochrony roślin niemieckiego koncernu w produkcji cebuli. Zalecał wybór herbicydu Stomp Aqua 455 SC. Rekomendował w profesjonalnym programie ochrony cebuli na początku wegetacji stosowanie preparatu Signum 33 WG (teraz fungicyd ten w etykiecie ma uwzględnioną, uciążliwą w ostatnich latach chorobę o nazwie Stemphylium). Doradca wyliczał także zalety preparatów Cabrio Duo 112 EC, Acrobat MZ 69 WG oraz Polyram 70 WG.
Maciej Wita
Producenci przybyli do Cienciska mieli możliwość wysłuchania wykładu na temat przechowywania cebuli. Radosław Dziemiańczyk mówił o prawidłowym dosuszaniu główek oraz warunkach, jakie należy utrzymać przy długoterminowym składowaniu towaru. Ponadto przedstawiciele firmy Agrarada pokazali sprzęt do cebuli – kopaczkę marki Holaras, przyczepę VAIA, deszczownie FERBO. Na zakończenie spotkania rozlosowano ciekawe nagrody.
Więcej w naszych czasopismach: „Warzywa” i „Hasło Ogrodnicze”.
Tekst i fot. Marcin Bartczak