Szkolenie paprykowe w Klwowie

Uczestnicy szkolenia
Producenci papryki pod osłonami z podradomskiego rejonu uprawy tego warzywa mieli okazję wziąć udział w interesującym szkoleniu, które odbyło się 5 grudnia w Klwowie. Jego organizatorami były firmy Hazera Poland oraz Agro Paprix, Tradecorp, Hartmann i Agril.

Głównym gościem spotkania była dr Agnieszka Stępowska − specjalistka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Prelegentka omówiła główne problemy, jakie występowały w uprawie papryki pod osłonami w bieżącym roku. Podsumowując zakończony sezon, udzielała praktycznych wskazówek na nadchodzący. Przypominała o podstawowych zalecaniach i zasadach dotyczących produkcji rozsady. Omówiła skutki nieodpowiednich warunków klimatycznych w początkowym okresie uprawy roślin. Mówiła o zaletach zastosowania preparatów stymulujących wzrost roślin, rozwój sytemu korzeniowego, a także mających korzystny wpływ na wybarwianie się owoców. Ponadto przekazała szereg informacji, jak dbać o rośliny i chronić je przed patogenami chorobotwórczymi oraz zaburzeniami fizjologicznymi charakterystycznymi dla tego gatunku.

Małgorzata Zadura z firmy Hazera zaprezentowała asortyment odmian papryki z oferty handlowej tego hodowcy. Spośród tych o owocach wybarwiających się na czerwono wyróżniła mieszańce Predator F1, Ruberto F1 i Crimson King F1, a z oferty odmian żółtoowocowych polecała Sollie F1 i Giacomo F1. Zwróciła także uwagę na interesujące propozycje odmianowe innych warzyw, m.in. cukini, oberżyny i fasoli szparagowej do uprawy wczesnej w tunelach foliowych.

Podczas szkolenia przedstawiono także oferty podłoży firmy Hartmann oraz produktów do nawożenia firm Tradecorp i Agril.

Już wkrótce na łamach „Hasła” obszerna relacja z tego spotkania.

Tekst i fot. Anna Maciejuk

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMinisterstwo rolnictwa o swoich zadaniach
Następny artykułPodstawą będzie dzierżawa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.