Spotkanie odbyło się na 20-hektarowej, produkcyjnej plantacji cebuli. Rośliny pomimo trudnego ze względu na specyficznym przebieg pogody sezonu wegetacji jeszcze pod koniec sierpnia kontynuowały wzrost, ich szczypior był jeszcze częściowo zielony. Główki cebul, miały średnicę 6–8 cm.
Jak podkreślali reprezentanci BASF – Anna Długosz oraz Marcin Chojecki – tak dobry stan roślin o tym czasie świadczy o dużym doświadczeniu i profesjonalizmie właściciela pola. Pomimo chłodnej i suchej wiosny, podczas której wschody cebuli nie były wyrównane, plantatorowi udało się utrzymać uprawę wolną od chwastów (stosował on m.in. herbicyd Stomp Aqua 455 CS). Na szczypiorze cebuli można było znaleźć objawy zasychania wywołane przez Stemphylium, tak jak na wielu roślinach cebuli w tym sezonie, ale dzięki skutecznej ochronie fungicydowej, patogeny te nie doprowadziły do przedwczesnego zamierania szczypioru. W ochronie cebuli na polach w Kiełpinach stosowano fungicydy: Polyram 70 WG, Rovral Aquaflo 500 SC, nowo zarejestrowany w cebuli Cabrio Duo 112 EC oraz Signum 33 WG.
Na dobrą kondycję roślin wpływ miało również dokarmianie dolistne, przeprowadzone czterokrotnie z zastosowanie produktów firmy ADOB – m.in. nawozów z serii NPK Folira, Adob 2.0 oraz mikro, siarczan magnezu oraz chelaty – cynku i manganu i miedzi. Podczas spotkania o wpływie poszczególnych pierwiastków na jakość cebuli mówił Włodzimierz Prus z firmy Adob.
Na polu, na którym odbywało się spotkanie uprawiane były odmiany cebuli z oferty firmy Hazera – w typie Rijnsburger – mieszaniec Dormo F1 oraz odmiana ustalona – Rijnsburger 5, a także odmiana w typie amerykańskim – Lorenzos F1. Ich charakterystykę przedstawił Wiesław Jakubowski z firmy Hazera. Natomiast Adam Prabucki odpowiedzialny w firmie Hazera za cebulę, por i rzodkiewkę na europejskich rynkach przedstawił aktualną sytuację na rynku cebuli w Europie. Informował, że susza dotknęła nie tylko nasz kraj, ale również kraje zachodniej Europy i dlatego już w tej chwili obserwuje się rosnące zainteresowanie cebulą na rynku.
Cebula odmiany Rijnsburger 5
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska