Kilkudziesięcioosobowa grupa producentów czarnych porzeczek (wielu z nich zrzeszonych w Krajowym Stowarzyszeniu Plantatorów Czarnych Porzeczek) miała okazję spotkać się 25 czerwca – zatem jeszcze przed sezonem zbioru owoców – na plantacji w Piotrowicach Wielkich (gm. Garbów). Pomysłodawcami i zarazem gospodarzami plenerowych dyskusji byli państwo Agata i Piotra Baryła oraz firma TimacAgro Polska.
Wiodącym tematem spotkania było dokarmianie plantacji czarnej porzeczki tak pod kątem budowania wysokiej jakości plonów, jak i bardzo dobrze odżywionej plantacji z wysokim potencjałem plonotwórczym na rok następny. Od 2013 r. państwo Baryłowie na części swojej plantacji stosują program dokarmiania porzeczki czarnej, który powstał we współpracy z przedstawicielami firmy TimacAgro, w oparciu o oferowane przez firmę produkty. Wśród nich znalazły się: Fertiactyl STARTER, Fertileader LEOS, Fertileader GoldBMo, Fertileader VITAL, Fertileader AXIS, Fertileader MAGNUM oraz stosowany w okresie dorastania owoców Fertileader ELITE.
Wyniki doświadczeń można było obejrzeć między innymi na młodych nasadzeniach odmiany ‘Jubilejnaja Kopania’ (średnio późna, jedna z najplenniejszych odmian porzeczki czarnej), posadzonej w 2011 r. odmianie ‘Tisel’ (wczesna – owoce dojrzewają na początku lipca, plonuje obficie i regularnie) oraz kilkuletniej plantacji krzewów odmiany ‘Tiben’ (owoce dojrzewają zwykle w połowie lipca, mało podatna na mączniaka).
Program oferowany przez firmę TimacAgro był porównywany ze standardowo w tym gospodarstwie stosowanym programem opartym o dostępne na rynku wysokiej jakości nawozy dolistne. Zdaniem P. Baryły kompleksowy program odżywiania porzeczki czarnej oferowany przez firmę TimacAgro jest odpowiednio dobrany pod względem potrzeb roślin w poszczególnych fazach rozwojowych oraz umożliwia budowanie w roślinach odporności na warunki stresowe. Firma w ofercie ma zarówno nawozy do stosowania doglebowo (bezchlorkowy EUROFERTIL 33 N PRO i PHYSIOMAX 975), jak i całą gamę produktów płynnych do dokarmiania dolistnego. Dotychczasowe doświadczenia przybyłych na spotkanie producentów, którzy stosowali te produkty, wskazuje na dobre efekty w postaci zarówno odporności roślin i kwiatów na niekorzystne warunki pogodowe oraz osiąganie wyższych niż standardowo plonów, jak i wysoką jakość owoców. Niektórzy producenci zwracali szczególną uwagę na jakość owoców pod względem ich wybarwienia, równomiernego dojrzewania i jędrności (nie tylko w przypadku porzeczek, lecz także innych gatunków – truskawki czy maliny). Stan odżywienia rośliny potwierdzają także wyniki prowadzonych na plantacjach badań z użyciem fluorymetru.
Na plantacji odmiany ‘Tisel’
Więcej zdjęć ze spotkania w Piotrowicach w galerii
Tekst i zdjęcia: Dorota Łabanowska-Bury