W biologicznej ochronie przed wciornastkami i mączlika można wykorzystać Amblydromalus limonicus. Badania dotyczące rozwoju tego drapieżnego roztocza trwały ponad 10 lat i wykazały, że gatunek ten charakteryzuje się wysoką rozrodczością i dużą aktywnością w szerokim zakresie temperatury – od 13°C do 30°C.
A. limonicus żywi się larwami (stadium L1 i L2) oraz jajami wciornastków oraz wszystkimi stadiami larwalnymi mączlika (fot.). Gatunek ten odżywia się także przędziorkami. Roztocz ten może być wykorzystywany w uprawie ogórka, róży czy gerbery. A. limonicus będzie dostępny w pojemnikach do rozsypywania lub wprowadzany na uprawę za pomocą dmuchawy.
Z kolei roztocz Macrocheles robustulus jest drapieżcą poczwarek wciornastków oraz jaj, larw i poczwarek ziemiórek. Może także odżywiać się jajami śmietki kapuścianej. Gatunek ten wykorzystywany jest w produkcie o nazwie Macro-Mite.
Joanna Klepacz-Baniak