W bieżącym roku szkolnym już po raz trzeci w polskich szkołach realizowany jest program WPR „Owoce w szkole”. Jest on jednym z priorytetowych działań KE, zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywania dzieci oraz kształtowania u nich prawidłowych nawyków żywieniowych. Przedsięwzięcie skierowane jest do najmłodszych uczniów szkół podstawowych, z klas I–III.
Dzieci uczestniczące w programie, w pierwszym semestrze, od 10 października br. otrzymują przez 9 wybranych tygodni:
– świeże owoce (jabłka, gruszki),
– świeże warzywa (marchew, słodka papryka, rzodkiewka),
– soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne.
W tym semestrze roku szkolnego w programie uczestniczy około 9400 szkół podstawowych (o 6% więcej niż w ubiegłym roku), do których uczęszcza około 873 000 dzieci z najmłodszych klas (o 7% więcej niż rok wcześniej). Owoce i warzywa do szkół dostarcza 109 dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie Agencji Rynku Rolnego. „Wykaz zatwierdzonych dostawców” oraz „Listy szkół podstawowych zgłoszonych do programu” opublikowane zostały na stronie internetowej ARR.
JKB
Na podstawie informacji ARR