Nietypowe choroby truskawek

Co roku na plantacjach truskawek występują niespodziewane problemy i komplikacje - głównie za sprawą warunków pogodowych, ale też czynników biotycznych, które występują w dużym nasileniu na plantacji. Obok znanych i typowych chorób truskawki coraz częściej pojawiają się również nietypowe problemy. Znaczenie tych chorób jest różne i zależy od wielu czynników, m.in. wielkości źródła infekcji oraz podatności odmiany.
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki 
Na plantacjach truskawek pojawiają się nowe zagrożenia, z którymi nie zawsze wiadomo jak postępować. Jednym z nich jest czerwona zgnilizna korzeni truskawki, powodowana przez Phytophthora fragariae var. fragariae.Patogen ten poraża najmłodsze korzeniei powoduje zgniliznę ich wierzchołkowej części. Zainfekowane korzenie włośnikowe zamierają i odpadają. Cały system korzeniowy zostaje zredukowany, a gnijące korzenie często przypominają wyglądem „szczurze ogony” (fot.1). Rośliny drobnieją, liście przebarwiają się i stają się matowe. W rejonach o chłodnym i wilgotnym klimacie patogen ten doprowadza do znacznych strat ekonomicznych.

Fot. 1. „Szczurze ogony” – czerwona zgnilizna korzeni truskawki

Główną metodą ochrony przed tą chorobą glebową jest zakładanie plantacji ze zdrowych sadzonek, ważne jest też lokalizowanie nasadzeń na dobrze zdrenowanych glebach. Aktualnie nie ma zarejestrowanego preparatu chemicznego do zwalczania tej choroby. Pomocne w ochronie jest stosowanie preparatów ograniczających zarodnikowanie grzyba i indukujących odporność rośliny. Takie działanie wykazują m.in. Fosfiron Mg i Viflo Cal S.

Śluzowiec właściwy 
Sprawcą jest grzyb Diachea leucopodia. Objawy obserwowane są podczas wilgotnej i ciepłej pogody w trakcie zbiorów i jesienią. Zarodnie śluzowca to ciemnobrunatne, cylindryczne główki, będące skupieniem zarodników, które umieszczone są na białych trzonkach. Najczęściej obserwowane są na ogonkach liściowych, na dolnej stronie liści(fot. 2) oraz na martwych organach roślinnych.
 

Fot. 2. Śluzowce właściwe– objawy na ogonkach i spodzie liści 

Grzyb ten jest typowym epifitem. Nie przyczynia się do większych strat, jedynie porażone owoce mogą tracić wartość handlową oraz ograniczona zostaje powierzchnia asymilacyjna. Do głównych metod zwalczania tej choroby zalicza się przede wszystkim zrównoważone nawożenie NPK i zabiegi agrotechniczne, m.in. niszczenie zachwaszczenia na plantacjach oraz unikanie zbyt dużego zagęszczenia roślin. 

Żółtaczka astra 
Typowe objawy fitoplazmatycznej żółtaczki astra (Asteryellows phytoplasma) to sterylne kwiaty tworzące liściopodobne utwory (liściaki lub fyllodia) oraz zniekształcone owoce. Liście porażonych roślin mają chlorotyczne brzegi (fot. 3) oraz krótkie ogonki. Rośliny mają obniżoną kondycję, zahamowany wzrost, a często także zamierają. Na plantacjach matecznych często wytwarzają znacznie mniej rozłogów.

Fot. 3. Chloroza liści wywołana porażeniem przez fitoplazmę 

Przeciwko chorobom wirusowym i fitoplazmatycznym nie ma zarejestrowanych preparatów chemicznych. W celu ich ograniczenia zaleca się zakładać plantacje ze zdrowego materiału szkółkarskiego oraz zwalczać wektory (m.in. mszyce i skoczki),które przenoszą choroby. Ważne są lustracje plantacji w celu eliminacji porażonych roślin. Dodatkowo, zalecana jest izolacja przestrzenna plantacji od innych upraw i innych gatunków roślin mogących być źródłem patogena. 

Zgnilizna korony truskawki i skórzasta zgnilizna owoców
Phytophtora cactorum jest organizmem polifagicznym, sprawcą skórzastej zgnilizny owoców truskawki oraz zgnilizny korony truskawki (fot. 4). Infekcji sprzyja ciepła i wilgotna pogoda, a także zwięzłe i źle zdrenowane gleby. Wystąpienie chorób powodowanych przez tego patogena często ma charakter lokalny, ale także zależy od warunków klimatycznych w sezonie. Przy silnym porażeniu obserwuje się równoczesne więdnięcie całej rośliny, zarówno starszych jaki młodszych liści (wypadanie roślin).

Typowym objawem zgnilizny korony truskawki są obserwowane na przekroju pędu skróconego mniejsze lub większe nekrozy. Świeżo zaatakowana tkanka jest wodnista i zabarwiona na jasnobrązowo, potem wybarwia się na kolor intensywnie brązowo-czerwony. W czasie suchych i upalnych miesięcy proces gnicia może ulec zahamowaniu prowadząc do pozornego wyzdrowienia rośliny.

Zniekszatłcone owoce, przylistki – symptomy fitoplazmy

Natomiast objawy skórzastej zgnilizny owoców obserwowane są na owocach na różnym etapie rozwoju, ponieważ patogen poraża zarówno kwiaty, jak i owoce, od fazy zielonego zawiązka do dojrzałego owocu. W wyniku infekcji na owocach truskawek obserwowane są początkowo jasnobrązowe, później brązowe suche gnilne plamy, które niekiedy obejmują cały owoc. Na dojrzałych owocach pojawiają się zaś szarawożółte, czasami fioletowe odbarwione plamy. Miąższ porażonych truskawek jest jasnobrązowy z ciemniejszymi wiązkami naczyniowymi. Porażone owoce nieprzyjemnie pachną, są gorzkie i nie nadają się do spożycia. W wysokiej wilgotności w okresie pozbiorczym pokrywają się białą, delikatną grzybnią.

P. cactorum jest groźnym i szkodliwym patogenem na plantacjach truskawek, dlatego wymaga odpowiednich działań, które ograniczają jej występowanie. Do najważniejszych zalicza się metody agrotechniczne oraz dobór odpowiednich odmian truskawki. W przypadku obydwu chorób plantacje należy zakładać ze zdrowych kwalifikowanych sadzonek bez objawów chorobowych. Rośliny zaleca się uprawiać na podniesionych zagonach, co przyspiesza obsychanie owoców i zmniejsza ryzyko infekcji. Podobną rolę spełnia ściółkowanie plantacji.

W uprawie towarowej truskawki można opryskiwać np. preparatem Luna Sensation 500 SC (0,8 l/ha;3 dni karencji). Stwierdzono, że niektóre fungicydy stosowane w zwalczaniu szarej pleśni mogą zmniejszyć nasilenie skórzastej zgnilizny owoców. Bardzo dobre efekty w ograniczaniu choroby wykazał Fosfiron Mg, zawierający aktywny jon fosforynowy, który ogranicza zarodnikowanie patogena.

Wzmacniaj odporność roślin
Ograniczony wybór preparatów chemicznych do zwalczania chorób w uprawie truskawki zmusza plantatorów do szukania innych skutecznych metod ochrony. Należy prowadzić działania wspomagające ochronę. Do głównych obecnie zaliczane jest odpowiednie nawożenie plantacji. Najlepiej wybierać nawozy, które mają podwójne działanie, uzupełniają niedobory pierwiastków, a zarazem wspomagają ochronę chemiczną. Takie działanie wykazuje preparat Viflo Cal S, który zawiera wapń w połączeniu z nanocząsteczkami srebra. Wapń wzmacnia ściany komórkowe roślin utrudniając wnikanie patogenów, a nanocząsteczki zapewniają lepsze natlenienie oraz aktywizują m.in. fotosyntezę.

Produktem z serii Viflo jest również Viflo Cu-B, w którym składniki pokarmowe są skompleksowane kwasem glukonowym. Połączenie dwóch elementów (B i Cu) zapewnia bardzo szybkie pobieranie pierwiastków i wysoką skuteczność w likwidacji niedoborów składników pokarmowych oraz ograniczenie rozwoju chorób grzybowych i bakteryjnych. Nawozy te są w pełni bezpieczne, nie mają okresów karencji i prewencji oraz nie zostawiają pozostałości w owocach – co jest szczególnie ważne w przypadku owoców truskawki.

Dodatkowo, oprócz znacznej poprawy prowadzonej ochrony oraz uruchomienia mechanizmów obronnych, poprawiają także parametry jakościowe i ilościowe plonu (jędrność, zawartość cukru).Właściwości stymulujące odporność roślin wykazują również nawóz Fosfiron Mg (jon fosforynowy), który oprócz dostarczenia Mg i P działa ograniczająco na tworzenie spor oraz kiełkowanie zarodników i wzrost strzępki infekcyjnej.

Odporność wzmacniają również preparaty na bazie laminaryny – Vaxiplant SL i Plantivax SL. Szczególnie duże znacznie w uprawie truskawek ma preparat Vaxiplant, który zarejestrowany jest do ochrony przed białą i czerwoną plamistością liści truskawek, mączniakiem prawdziwym, szarą pleśnią. Jego stosowanie w zalecanej dawce 1 l/ha działa zapobiegawczo wobec sprawców wielu chorób.

 
Tekst i zdjęcia: Karolina Felczak, Placówka Badawcza Fertico
Artykuł pochodzi z numeru 4/2016 „Informatora Sadowniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSpotkanie z Komisarzem UE ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności
Następny artykułBayer poważnie myśli o przejęciu Monsanto

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.