to bardzo charakterystyczny przedstawiciel ryjkowcowatych. Występuje powszechnie w Polsce i Europie, jedynym żywicielem tego gatunku jest leszczyna. Chrząszcze są stosunkowo duże, mogą mierzyć do 8 mm długości, są oliwkowobrązowe, z jaśniejszymi plamkami. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest imponująco długi ryjek i dobrze widoczne, owalne oczy.
Ze złożonych jaj wylęgają się larwy. Początkowo żerują one w miejscu złożenia jaja, następnie wgryzają się do wnętrza orzecha i wyjadają jego zawartość. Po uzyskaniu dojrzałości przez larwy, co przypada zwykle na koniec sierpnia/początek września, larwy wygryzają otwór w skorupce orzecha i wypadają z niego na glebę pod krzewami leszczyny. Wchodzą do gleby i w powierzchniowej jej warstwie oprzędzają się i zimują w kolebkach do kolejnej wiosny (część larw może diapauzować 2, a nawet 3 lata).
Gatunek ten może stanowić poważne zagrożenie zarówno dla sadów przydomowych jak i produkcyjnych. Dotychczas nie opracowano progu zagrożenia. Zwykle zwalczanie konieczne jest na wszystkich plantacjach produkcyjnych orzechów laskowych. Kontrolę obecności chrząszczy na krzewach należy prowadzić od ostatniej dekady maja do końca czerwca, co kilka dni. Po wylocie chrząszcze żerują na liściach i w tym czasie zaleca się otrząsanie ich z gałęzi na podstawioną płachtę entomologiczną lub gazetę, a następnie sprawdzenie w grupie strząśniętych owadów obecności i liczebności chrząszczy słonkowca. Do początku lipca można przeglądać zawiązki owoców w poszukiwaniu nakłuć zrobionych pokładełkiem samicy, w czasie składania jaj.
Obserwacje ilości robaczywych owoców przed i w czasie zbioru, da nam wyobrażenie i potencjalnym zagrożeniu w kolejnym sezonie. Zabiegi opryskiwania wykonujemy w okresie żerowania chrząszczy na liściach, zanim złożą jaja. Na plantacjach, gdzie obserwuje się liczne chrząszcze, może być konieczne wykonanie 2-3 opryskiwań preparatami polecanymi w PORS.
U tego gatunku zimują osobniki dorosłe – chrząszcze we wszelakich ukryciach: w załamaniach kory, pod opadłymi liśćmi, w powierzchniowej warstwie gleby. Zimowe kryjówki opuszczają stosunkowo wcześnie, gdy temperatura przekracza 9°C. Po opuszczeniu ukryć zimowych chrząszcze tego gatunku żerują na pąkach, później na liściach i zawiązkach owoców. Żerowanie osobników dorosłych nie przynosi istotnych strat. Samice składają do wnętrza zawiązków wiśni, czereśni ewentualnie czeremchy pojedyncze jaja. Rozwijająca się larwa wygryza zawartość pestki. W okresie dojrzewania (około połowy lipca) z porażonych owoców wychodzą chrząszcze, które szybko schodzą do kryjówek na zimowanie.
Zdjęcia: K. Wiech, G. Łabanowski