Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało "Raport rynkowy 2014" dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, opracowywany przez Canadean Ltd. Raport ten obejmuje charakterystykę branży sokowniczej 31 krajów europejskich.
Konsumpcja soków i nektarów z owoców i warzyw w krajach UE w 2013 roku wyniosła 10,017 mld litrów. Jeżeli uwzględnimy spożycie w Turcji, Norwegii oraz Szwajcarii to konsumpcja osiągnęła 11,0 mld litrów. Rynek soków i nektarów w Polsce w 2013 roku szacuje się na 673 mln litrów, przy czym nastąpił spadek o 3,2% w stosunku do 2012 roku. Liderem w spożyciu są nadal Niemcy – 24,8% całkowitego unijnego rynku soków i nektarów. Kolejne miejsca zajmuje Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy.
Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest pomarańczowy (38,8%) następnie mieszany (19,0%), jabłkowy (14,9%), ananasowy (3,7%) oraz brzoskwiniowy (3,5%). Pomarańczowe smaki szczególnie upodobali sobie Irlandczycy (67,6%), Anglicy (60,2%), Finowie (56,5%), Luxemburczycy (55,3%) oraz Norwegowie (50,6%). Natomiast soki i nektary jabłkowe najpopularniejsze są w Austrii (29,3%), Danii (29,4 %), Grecji (27,8%) oraz w Niemczech (24,9%). Na odnotowanie zasługują preferencje smakowe Polaków – pomarańczowy (24,6%), warzywne, w szczególności marchwiowe (22,2%), jabłkowy (16,4%), mieszanki smakowe (11,5%) oraz grejpfrutowy (9,2%).
Zdecydowanym liderem w krajach UE w rodzajach opakowań do soków i nektarów są kartony (62,8%) drugie miejsce zajmują butelki plastikowe (27,3%), następnie butelki szklane (8,4%). Polscy producenci soków i nektarów preferują opakowania kartonowe (59,1%), następnie butelki szklane (25,3%) i na końcu butelki plastikowe (14%).
W raporcie poświęcono również uwagę rynkowi surowców w UE, w szczególności jabłek, których zbiory w sezonie 2013/14 oszacowano na 11,1 mln ton. Polska jest liderem w produkcji jabłek w UE (29%), wiśni, malin i czarnej porzeczki. W produkcji jabłek na miejscach kolejnych plasują się Włosi (19%), Hiszpanie (14%) oraz Niemcy (10%).
Raport zwrócił uwagę na najnowsze doniesienia naukowe zamieszczając artykuł „Zdrowe aspekty spożywania soków” autorstwa prof. dr Freda Brounsa (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Dept of Human Biology, Maastricht University), w którym przedstawiono zdrowotne właściwości soków:
– obok owoców i warzyw są bogate w potas, magnez, kwas foliowy, witaminy A i C;
– zawierają związki biologicznie aktywne – antocyjany, polifenole, jak również błonnik.
Autor artykułu podkreśla, że ze względu na wysoką zawartość witaminy C, spożywanie soków przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz pomaga zwiększać wchłanianie żelaza. Soki owocowe i warzywne mogą być uznane za artykuły spożywcze zapewniające odpowiednie nawodnienie organizmu człowieka. Dane naukowe wskazują, że spożywanie 100% soków (bez dodatku cukrów) nie ma związku przyczynowego pomiędzy nadwagą a ich spożyciem. Konsumpcja 100% soków owocowych jest związana z urozmaiceniem żywieniowym ogólnej diety oraz zmniejszeniem spożycia tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych.
Za: biuletyn KUPS