W tradycyjnym szczepieniu przez stosowanie jako podkładki użyto rośliny ziemniaka jadalnego (Solanum tuberosum) natomiast zraz stanowił pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum). Oba komponenty zostały wcześniej wyselekcjonowane jako wczesna odmiana pomidora typu cherry i późna ziemniaka o dużych bulwach i jednocześnie szerokim zastosowaniu.
Z racji przynależności do jednej rodziny botanicznej, pomidor i ziemniak są naturalnie „kompatybilne”. Każda roślina szczepiona jest ręcznie, nie ma tutaj mowy o jakiejkolwiek modyfikacji genetycznej. Proces łączenia jest naturalny i zupełnie bezpieczny.
– Jestem podekscytowana tym innowacyjnym produktem, wymagało to od nas mnóstwo potu i łez przez parę ostatnich lat, lecz jesteśmy niesamowicie dumni z naszego osiągnięcia – relacjonowała An Beekenkamp, właścicielka i dyrektor Beekenkamp Plants BV. Roślinę stworzyli we współpracy z brytyjską firmą Thompson & Morgan Ltd. i ostatecznie nazwali TomTato.
W podłożu roślina ta wytwarza jadalne bulwy ziemniaka, natomiast ponad podłożem zaszczepiony pomidor wykształca w regularnych gronach jadalne owoce typu koktajlowego.
TomTato będzie oferowany w Wielkiej Brytanii przez Thompson & Morgan Ltd., a na innych rynkach przez przez Beekenkamp Plants BV.
Roślina ta jest dedykowana głównie amatorom-ogrodnikom, początkowo z pewnością pasjonatom, którzy dysponują niewielką powierzchnią uprawy, np. działką. Może być także wykorzystana jako balkonowa, przy czym wymaga co najmniej 50-litrowego pojemnika uprawowego. Jako podłoże wykorzystać można ziemię ogrodniczą, ale niezbyt zasobną w azot, natomiast bogatą w fosfor i potas. Podczas uprawy wskazane jest stosowanie magnezu i mikroelementów – np. boru, miedzi.
Rozsadę TomTato oraz plonującą roślinę prezentowała firma Beekenkamp Plants BV podczas tegorocznych FlowerTrials, w Holandii.
W takiej formie dostępna jest w sprzedaży rozsada TomTato
Plonująca odmiana TomTato
Oprac. Dawid Kupczak
fot. K. Kupczak