ŚWIERK KŁUJĄCY I JEGO ODMIANY CZ. I

    Świerk kłujący (Picea pungens) pochodzi z górzystych regionów zachodniej części Ameryki Północnej, gdzie do dziś tworzy rozległe drzewostany. W Europie znany jest dopiero od drugiej połowy XIX wieku. Szybko jednak stał się popularny, ze względu na ładny pokrój i srebrzystą barwę igieł. Wykorzystywany jest jako krzew lub drzewo ogrodowe oraz przeznaczany na choinki.

    Osiąga 30–40 m wysokości. Tworzy bardzo ładne, dość gęste korony, regularne, stożkowate oraz stosunkowo wąskie. Większe gałęzie wyrastają z pnia niemal pod kątem prostym, a tylko u starszych drzew zwisają. Ułożone promieniście na pędach igły mają 2–3 cm długości, są dość sztywne i kłujące. U formy pierwotnej ich barwa jest ciemnozielona, ale takie typy są spotykane coraz rzadziej, nawet w kolekcjach dendrologicznych. Przeważnie igły są mniej lub bardziej zielononiebieskie, a u wielu odmian ogrodowych — niebieskie lub rebrzystoniebieskie. Niedojrzałe szyszki (do 12 cm długości) są brunatnopurpurowe, później zmieniają barwę na jasnobrązową.


    Gatunek ten charakteryzuje się dużą odpornością na suszę, mróz oraz suche powietrze. Rośnie dobrze na różnych rodzajach gleb. Jest jednak wybitnie światłolubny, w cieniu wszystkie typy o srebrnych lub niebieskawych igłach mają gorszą barwę.


    NAJCIEKAWSZE I CZĘŚCIEJ SPOTYKANE W POLSCE ODMIANY ŚWIERKA KŁUJĄCEGO (CZ. I)*

    * dalszy ciąg — w kolejnym numerze „Szkółkarstwa”


     








    Fot. 1. 'Blue Mountain’
    Fot. 2. 'Blue Totem’
    Fot. 3. 'Brynek’
    Fot. 4. 'Edith’
    Fot. 5. 'Erich Frahm’
    Fot. 6. 'Fat Albert’
    Fot. 7. forma glauca
    Fot. 8. 'Glauca Globosa’
    Fot. 9. 'Glauca Nana’
    Fot. 10. 'Glauca Pendula’
    Fot. 11. 'Hermann Naue’
    Fot. 12. 'Hoopsii’

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOBRÓT MATERIAŁEM SZKÓŁKARSKIM: POLSKA A KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ
    Następny artykułFRUIT LOGISTICA '2003

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.