Szalotka MELKIOR jest prawdziwą innowacją w swoim gatunku. Jest to bowiem pierwsza odmiana szalotki odpornej na najgroźniejszą chorobę grzybową liści, jaką jest mączniak rzekomy. Jest to odmiana stworzona przez przedsiębiorstwo badawcze branży nasienniczej Agri-Obtentions, a rozsada posiada certyfikat kontrolowanej produkcji ekologicznej. Odporność na mączniaka interesuje zarówno ogrodników amatorów, bardzo wyczulonych na szkodliwe działanie pestycydów, jak i rolników.
Dzięki odporności na mączniaka, odmiana MELKIOR to prawdziwy postęp w zakresie pogodzenia uprawy tradycyjnej szalotki z zasadami trwałego i zrównoważonego rolnictwa. W celu zaspokojenia oczekiwań amatorów ogrodnictwa, firma FLEURON D’ANJOU zdecydowała się rozmnożyć pierwsze certyfikowane sadzonki odmiany MELKIOR zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego (AB). Należy się spodziewać, że produkt ten zainteresuje producentów szalotki z upraw ekologicznych, bowiem straty ponoszone przez nich często wynikają z tej choroby, a w przyszłości również rolników stosujących metody konwencjonalne.
Cebulka odmiany MELKIOR jest nieco wydłużona i zaokrąglona, jędrna, dość ciemna i bardzo błyszcząca. Ma wysoką zawartość suchej masy i doskonale nadaje się do długiego przechowywania aż do kwietnia lub maja, bez stosowania środków konserwujących. Co do samej uprawy, szalotkę sadzi się pod koniec lutego lub na początku marca, a zbiera na początku lipca. Odmiana ta charakteryzuje się dość bujnym wzrostem, co sprawia, że jest dość późna.
Produkt oferowany jest już od początku 2012 roku w 500-gramowych siatkach, opatrzonych etykietą informującą o sposobie uprawy ekologicznej (AB) i niebieską winietką francuskiej międzyzawodowej organizacji nasienniczej GNIS, która zaświadcza o czystości odmianowej i zdrowotności.
Szalotka MELKIOR będzie prezentowana na terenie stoiska VEGEPOLYS podczas targów Fruit Logistica (Hala 22, stoisko B-06) w Berlinie w dniach od 8 do 10 lutego 2012 r.
*VEGEPOLYS jest klastrem skupiającym przedsiębiorstwa, ośrodki badawcze oraz placówki szkoleniowe z dziedziny produkcji roślinnej. Jego rolą jest wspieranie działalności innowacyjnej prowadzonej przez te 3 grupy instytucji na terenie Francji, a także wspieranie współpracy z podmiotami zagranicznymi, zwłaszcza w dziedzinie tworzenia nowych odmian roślin.
**SIVAL to referencyjna impreza targowa organizowana we Francji dotycząca technik uprawy warzyw, owoców, winorośli, nasion i produkcji ogrodniczej. Odbywa się każdego roku w trzecim tygodniu stycznia w Angers (Dolina Loary).
***Fleuron d’Anjou jest jedną z największych firm francuskich specjalizujących się w produkcji i wprowadzaniu do obrotu owoców, warzyw, kwiatów i innych roślin. Będzie ona obecna na targach Fruit Logistica w Berlinie (Hala 22 stoisko C-13).
Szalotka MELKIOR