68. Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Strączkowych (IYP). Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych (FAO) została zobligowana do ułatwienia realizacji Roku we współpracy z rządami, właściwymi organizacjami, organizacji pozarządowych i innymi zainteresowanymi stronami.
IYP 2016 ma na celu podniesienie świadomości społecznej na temat wartości odżywczych roślin strączkowych w ramach zrównoważonej produkcji żywności, której celem są bezpieczeństwo żywności i żywienia. Rok stworzy wyjątkową okazję do stworzenia nowych połączeń w całym łańcuchu żywnościowym, lepiej wykorzystujących białka roślinne, umożliwiających zwiększenie światowej produkcji gatunków strączkowych, lepszego wykorzystania płodozmianów i sprostania wyzwaniom w handlu strączkowymi.
Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, fasola, groch i ciecierzyca są ważną częścią ogólnego koszyka żywności – źródłem białka roślinnego i aminokwasów dla ludzi na całym świecie i powinny być spożywane jako część zdrowej diety przeciwdziałającej otyłości, chorobom przewlekłym – cukrzycy, chorobie wieńcowej i rakom
Ponadto rośliny strączkowe są ważnym źródłem białka dla zwierząt, mogą też przyczyniać się do zwiększenia żyzności gleby.
za: iyp.com
pg